Mi a Nanotechnológiás Hőszigetelés

A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS úgynevezett folyékony-kerámia hőszigetelő anyag, angolul Liquid Ceramic Heat Insulation (LCHI). Az anyag színe alapvetően fehér, állaga folyékony; legjobban egy sűrű állagú festékre hasonlít, ám természetesen korántsem tekinthető egyszerű festéknek. Állagának köszönhetően alkalmazása gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb a konvencionális szigetelő-anyagoknál.
A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS eredete Az LCHI szigetelő-anyagok eredetileg a ’70-es és ’80-as évek során űrkutatási- és katonai célra lettek kifejlesztve, és ezekben a szegmensekben is használták, mielőtt kikerült a publikus piacokra. Űreszközök, katonai gépek és hajók, tengeralattjárók, tankok szigetelését szolgálta. Az űrversenyen és a hidegháborús idők elteltével elkezdett terjedni az ipari és a lakosság körében, mely felfelé ívelő pálya jelenleg is tart ennek az egyszerűen kivitelezhető, kiváló szigetelő-anyagnak. Természetesen az azóta eltelt időben a technológiai fejlődésnek köszönhetően a gyártási folyamatokban és az anyagösszetételben is változott a szigetelő-anyag; erősödött a hőszigetelő képessége amellett, hogy adhezívabb, rugalmasabb és egyszerűbben felhordható lett.

A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS összetétele és működése A nanotechnológiai gyártási eljárás és a pontos anyagösszetétel természetesen többféle szabadalommal védett. Maga az anyag ökológiailag tiszta, összetételben határérték alatt tartalmaz káros- vagy mérgező összetevőket. Kerámiai-összetevő A hőszigetelő tulajdonságának kulcsa a mikroszkopikus méretű, üreges üveg- kerámia golyókban rejlik, mely gömbök belsejében vákuum van. Az anyag tapadása és rugalmassága érdekében kötőanyagot is tartalmaz, a gyártási folyamat során gáztöltetű műanyag gömböket is adagolnak a rendszerhez. A műanyag gömbök kedvező szemcseméret elosztása érdekébenkülönböző frakciójú gömböket használnak 1-10 μm és 10-100 μm átmérő tartományban. Kötőanyag A hőszigetelő bevonati réteg kötőanyagának több feladatot kell ellátnia, mint például a gömbök összeragasztása, a köztes tér kitöltése, a falfelületek korrózióvédelme stb., az egyes felhasználási területeknek megfelelően. Adalékanyagok A hőszigetelő bevonati réteg tulajdonságának javítására különböző adalékanyagokat kevernek a kötőanyaghoz, pl.: a hő visszaverődés javítására, a rugalmasság növelésére, a páraáteresztő képesség biztosítására, az elegy stabilitására, a termék eltarthatóságára, a falfelületre való felhordáshoz szükséges tapadás biztosítására. Fontos, hogy mindezek adagolása mellett, ne romoljon a bevonat hőszigetelő képessége. A bevonat hővisszaverő tulajdonságának javítása érdekében többek között nanométerű TiO2-t, a rugalmasság javítására nano méretű, tömör műanyag golyókat adagolna a keverékhez. 1.Vákuumos, üveg-kerámia gömbök 2.Gázzal töltött műanyag gömbök 3.tömör műanyag golyók. 4.Nano-TiO2 adagolású szuszpenzió.
NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉSműködési elve Működési elvét tekintve a ffent részletezett, tömör elegy egyenletes eloszlatva adja a NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS hőszigetelő tulajdonságait. A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉSpozitív tulajdonságai A hőszigetelésen felül sok más fontos, jótékony tulajdonsággal rendelkezi a NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS, melyekkel együttesen valóban ez az évszázad szigetelő-anyaga.

Tekintsük át a NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS pozitív tulajdonságait: - Hőszigetelő - Jó tapadó képességű - Rugalmas és strapabíró - Vízzáró - Páraáteresztő - Színezhető - Nem gyúlékony - Anti-korrozív - Költséghatékony, egyszerű szállítás - Felhordása gyors, és a táblás hőszigetelésekhez képest egyszerű, költségkímélő. Hőszigetelő A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS kapilláris-porózus test, aban különbözik a hagyományoshőszigetelő anyagoktól, hogy a porózus részecskék közötti tér szétosztott. Az üreges keramikus gömbökben lévő vákum jelenti a porózusságot ami lényegesen csökkenti a hőátadás konvektív összetevőjét. Ezen kívül a kerámia gömbök nagyfokú hő-visszaverése miatt a sugárzó hőátadási összetevő is sokszorosan kisebb, mint a hagyományos hőszigetelő anyagoknál. A névleges hővezetés a NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS esetében nagyon alacsony, ezáltal az anyag hőszigetelő tulajdonsága, képessége kimagaslóan jó. A hő-visszaverődés 60/70%

A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS magas fokú hő-visszaverő képessége a vákuumos kerámiagömböknek köszönhető. Ezen gömbök szétosztottsága, valamint a kötő- és adalékanyag (kitöltő anyag) lényegesen csökkenti a NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS hővezető képességét az azonos sűrűségű anyagokhoz képest. Általában elmondható, hogy a NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS hőszigetelési hatékonyságát, rendkívül jó hővezetési tulajdonság mellett is, nagyrészt a felület hővisszaverődése jelenti, ezért a 0,5 mm vastagságban felhordott rétegek számát 4-nél többre nem érdemes növelni. Adhezív (jó tapadó képességű) A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS összetételének és állagának köszönhetően szinte bármilyen alakú és anyagú felületen kiválóan megtapad, legyen az fa, fém, műanyag, beton, tégla, üveg, gipszkarton, karton, gumi stb. Az anyag, tapadó- szilárdsága 0,2 – 0,8 MPA. A felület megtisztításán, por- és zsírtalanításán, illetve szárításán kívül semmilyen más előkészítő munkára nincs szükség. Az 1x0,5 mm réteghez képest, a további rétegek felhordása az alábbiak szernt növeli a hőszigetelés hatékonyságát: 2 x 0,5 mm réteg 35- 65% 4 x 0,5 mm réteg 85-235% Rugalmas és strapabíró A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS a felületen egyenletesen eloszlatva rugalmas réteget képez, mely akár 12%-ban képes szakadás és törés nélkül nyúlni. Ütésállósága 2Nm, így ellenáll a kisebb mechanikai behatásoknak. Továbbá teljességgel időjárásálló: ellenáll az UV sugárzásnak, a csapadéknak, így külső felületen is alkalmazható. A megfelelően felvitt réteg üzemi (felhasználási) hőmérséklete -60°C és a + 260 °C között van, ebben a tartományban semmilyen negatív elváltozást nem produkál, tulajdonságaiból nem veszít. Páraáteresztő A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS páraáteresztő tényezője 0,0014 mg/móPa, (0,2 Sd páraáteresztő) 40 mg/m2/nap, így a belső felületen megakadályozza penészképződést és a páralecsapódást. Anti-korrozív A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS bármilyen fémfelületen (vas, acél, réz, alumínium stb.) alkalmazva megóvja a szerkezetet a korróziótól, nagymértékben növelve a kezelt felület élettartamát. Színezhető A NANOTECHNOLÓGIÁS HŐSZIGETELÉS a színskáláról tetszőleges színnel, akril-alapú színezőanyagokkal színezhető, így egy lépésben oldható meg a hőszigetlés és a véglegesa felület szinezése.